GéOGRAPHIE HUMAINE / Ανθρωπογεωγραφια
FESTIVAL DU DOCUMENTAIRE DE THESSALONIQUE / ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

‹ retour / πίσω

Γαλλία / France, 2013

Σκηνοθεσία - Σενάριο - Φωτογραφία / Réalisation – Scénario - Photographie: Claire Simon
Mοντάζ / Montage: Luc Forveille, Catherine Rascon
Hθοποιοί / Avec: Simon Mérabet
Παραγωγή / Production: Les Films d’Ici
Παγκόσμια εκμετάλλευση / Distribution Internationale: Les Films d’Ici
Διανομή στην Ελλάδα / Distribution pour la Grèce:
Έγχρωμο / Couleur, DCP, 101΄.

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο 2013
Compétition officielle au Festival de Locarno 2013

projections / ΠΡΟΒΟΛΕΣ
  • LUNDI 24 MARS / Δευτερα 24 Μαρτιου  |  18:00  |  DANAOS 1 | ΔΑΝΑΟΣ 1
DÉLÉGATION / Αντιπροσωπεια



Résumé / ΥΠΟΘΕΣΗ
Η στάση Gare du Nord στο Παρίσι αποτελεί σημείο διέλευσης, είτε είσαι ταξιδιώτης από τα προάστια, την επαρχία ή το εξωτερικό. Παρέα με τον Simon Mérabet, γιο μεταναστών αλγερινής καταγωγής, ανακαλύπτουμε το πορτραίτο των εφήμερων συναντήσεων κατά τη διάρκεια των οποίων οι ταξιδιώτες ανταλλάσσουν λίγα λόγια από τη ζωή τους πριν μπουν στο τρένο και εξαφανιστούν. Οι επιβάτες γίνονται μέρος της κάθε ιστορίας, κομμάτια ενός ιδιαίτερου παζλ παγκοσμιοποίησης που καθορίζει τη μοίρα του καθενός βάσει γεωγραφικών και οικονομικών πλαισίων. 

La Gare du Nord à Paris, on y passe et on la traverse qu’on vienne de banlieue, de province ou de l’étranger. En compagnie de Simon Mérabet, fils d’immigrés d’origine algérienne, Géographie humaine dresse le portrait de rencontres éphémères où voyageurs et quidam racontent leur vie en quelques mots avant de prendre leur train et de disparaître. La foule des passagers s’incarne en histoires, une vie puis une autre se croisent et la mondialisation fabrique des destins soumis à la géographie et à l’économie.


‹ retour / πίσω

Filmographie / ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Claire Simon

2013 – Gare du Nord
2013 – Géographie humaine
2008 – Les Bureaux de Dieu
2006 – Ça brûle
2003 – Mimi
2002 – 800 km de différence – Romance
1998 – Récréations
1997 – Sinon, oui
1995 – Coûte que coûte
1990 – Les patients

BIOGRAPHIE / ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Claire Simon

Η Claire Simon ανακαλύπτει τον κινηματογράφο μέσα από το μοντάζ, ενώ παράλληλα, γυρίζει αυτόνομες ταινίες μικρού μήκους, εκ των οποίων La Police (1988) και Scènes de ménage (1991). Έχει γυρίσει αρκετά ντοκιμαντέρ, όπως τα Les Patients (1989), Récréations (1992), Coûte que coûte (1995) και Mimi, το οποίο παρουσιάστηκε στη Μπερλινάλε, το 2003. Το 1997, η πρώτη της ταινία μυθοπλασίας, Διαφορετικά, Ναι, καθώς και τα Θα Καείς (2006), Τα Γραφεία του Θεού (2008), επιλέγονται στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών.

Claire Simon apprend le cinéma par le biais du montage et tourne parallèlement des courts indépendants dont La Police (1988) ou Scènes de ménage (1991). Elle réalise plusieurs documentaires dont Les Patients (1989), Récréations (1992), Coûte que coûte (1995) et Mimi, présenté à la Berlinale en 2003. En 1997, signe son premier long, Sinon oui, sélectionné tout comme Ça brûle (2006) et Les Bureaux de Dieu (2008) à la Quinzaine des Réalisateurs à Cannes.